Ivóvíz-fertőtlenítési módszerek

ivóvíz fertőtlenítés házilag
UV- fénnyel ivóvíz-fertőtlenítés otthoni körülmények között

Az ivóvíz fertőtlenítés időben történő gondoskodás egészségedről

Ez a cikk segít a legteljesebb módon feltárni az ivóvíz fertőtlenítésének témáját. Megtudhatod, milyen módszerek léteznek kémiai, fizikai és biológiai vízfertőtlenítésre.

Tisztítási, vízfertőtlenítési és sterilizációs módszerek

Az ivóvíz minőségével szemben támasztott követelmények folyamatosan emelkednek. Ez a “kifinomultabb” szennyezőforrásoknak köszönhető. Ha a víz nincs megfelelően megtisztítva, akkor a használatával elkészített ételek, italok negatív hatással vannak egészségünkre. Ezért az ivóvíz fertőtlenítése a modern élet elengedhetetlen követelménye.

Az igazán egészséges ivóvíznek tartalmaznia kell a szükséges mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet. Ezért a desztillált szintig történő teljes sterilizálás és minden adaléktól való mentesítés nem a legjobb megoldás.

Fontos, hogy ivóvizünk:

 • tiszta, átlátszó, színtelen és szagtalan legyen,
 • ne tartalmazzon láthatatlan szennyeződéseke sem,
 • mentes legyen algáktól, egysejtűektől, gombáktól,
 • mentes legyen a káros mikroorganizmusoktól ,
  • pontosabban: ezek előfordulási határértéke a megszabott egészségügyi határ alatt legyen,
 • a szükséges arányban tartalmazzon sókat és hasznos nyomelemeket,
 • legyen jóízű.

Ez egy alapvető követelményrendszer, amely minden ivóvízre vonatkozik. Természetesen vannak esetek, amikor speciális fertőtlenítési módszereket kell alkalmazni. Súlyos emésztőrendszeri megbetegedéseknél, fertőzéseknél vagy műtétek után a kórházi kezeltekkel például fokozott tisztaságú, sterilizált vizet célszerű itatni.

Az ivóvíz klórozása és alternatív módszerek

A megfelelően baktérium- és vírusmentes víz előállításának legelterjedtebb módszere legtöbbször ma is az ivóvíz klóros fertőtlenítése. Előnyén a hatékonysága, a könnyű kivitelezés és a reagens alacsony költsége indokolja. Így a városi hálózatból kapott ivóvizünk (a csapvíz) jó eséllyel átesett klórkezelésen, minek során a káros mikroorganizmusok elpusztultak. A fertőtlenítés nem az egyetlen hatása a klórozásnak. Az ivóvíz klóros fertőtlenítése befolyásolja az érzékszervi jellemzőket, megállítja az algák szaporodását, hozzájárul a szűrőelemek hosszabb élettartamához, megtisztítja az ivóvizet a mangán és vas különböző formáitól, színtelenné teszi.

De a klórozás közel sem ideális fertőtlenítési módszer. A szakértők régóta kongatják a vészharangot a klórnak az ivóvíz tisztítására való felhasználásával kapcsolatban. Az aktív klór szerves anyagokkal való kombinálódásának eredményeként például trihalogén-metánok képződhetnek, amelyek rendkívül veszélyesek az egészségünkre. Ezeket az anyagokat a rákkeltő anyagok közé sorolják, amelyek rákos megbetegedések megjelenését okozzák az emberi szervezetben. Az alábbi  betegségek kialakulása kapcsolatba hozható a klórvegyületekkel:

 • az emésztőrendszer és a máj rákja;
 • a szív rendellenességei;
 • magas vérnyomás;
 • érelmeszesedés;
 • allergiás reakciók típusai.

A klórozott víz használatának hátrányai és veszélyei arra késztették a kutatókat, hogy az optimális fertőtlenítési módszereket keressenek. Az egyik ilyen módszer lehet nátrium-hipoklorit és a klór-dioxid oldat alkalmazása az ivóvíz fertőtlenítésre. Ezek kétségtelen előnyei :

 • Biztonságosak, nem károsítják az emberi szervezetet.
 • Lényegesen kisebb természetkárosító hatásuk.

Ezüst, ózon, UV, elektromos kisülés

Vannak más módszerek is az ivóvíz fertőtlenítésére. Például az ezüst használata tisztítószerként. Ez a módszer, bár hatékony, meglehetősen drága. Alternatívaként javasolták az ivóvíz ózonosításának módszerét is. De az ózon kölcsönhatása más vízben oldott anyagokkal, például fenollal, még mérgezőbb vegyületek képződéséhez vezet, mint a klórozás során. Ezenkívül az ózon nem tartja meg sokáig antiszeptikus tulajdonságait, mivel gyorsan elpusztul.

Az ivóvíz fertőtlenítésére a kémiai módszerek mellett léteznek fizikai módszerek is. Ezek közül a legnépszerűbb az ultraibolya fénynek való kitettség. A fertőtlenítés az intracelluláris anyagcsere és a baktériumsejt enzimrendszerének befolyásolásával történik. Az ultraibolya fény megszabadítja a vizet minden vegetatív és spóra baktérium formától anélkül, hogy megváltoztatná az ivóvíz érzékszervi tulajdonságait. 

Baktericid és vírusölő hatása van az elektromos kezelésnek és az infravörös sugárzásnak is. Erről talán legközelebb, hiszen az ivóvíz-fertőtlenítés módszerei sokeétűek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s