Szél- és napenergia, infrafűtés

Infrapaneles fűtés napelemmel, szélenergiával

Az elmúlt években a világon a szél- és napenergia felhasználásának a területén nagy áttörések történtek. A megújuló energiák hasznosítása alapvető fenntarthatósági szempont, mint ahogy a környezetbarát energiafelhasználás is. Utóbbihoz sorolhatjuk az elektromos infrafűtés elterjedését.

A kaliforniai napelem-rekord

A kedvező klímával és a környezetbarát politikával rendelkező Kalifornia már régóta vezető szerepet tölt be a napenergia terén az USA-ban. 2018 márciusában az állam napenergia rekordot döntött, mikor a Kalifornia Független Irányító Rendszer – ami 80 %-ban biztosítja az elektromos energiát az államban – megütötte minden idők rekordját. A napenergiával előállított elektromos áram aránya a teljes áramtermelésben március 4-én 49.95 %-os volt. Az állam megdöntött még egy rekordot a rákövetkező napon: 10.400 megawatt energiát termelt napfényből. 

Kőszénmentesítés Angliában

Anglia – úgy is, mint szülőföldje az ipari forradalomnak -, egy történelmi előrelépést tett a zöldebb országért a közelmúltban. Egyre gyakrabban fordul elő, amikor az iparban 3 napon át egyáltalán napig nem használtak fosszilis energiát. Az Independent szerint ilyesmi azóta nem fordult elő, mióta Nagy Britannia első széntüzelésű erőműve megnyitott Londonban, 1882-ben.

Szénüzemeltetésből keletkező elektromos energia helyett az ország jelenleg igyekszik egyszerre használni megújuló és nukleáris energiát. A szélenergia termeli a legtöbb elektromosságot, azt követi a nukleáris energia, a biomassza, a napelem és a vízenergia.

A szénmentes időtartam pár héttel azután jött, hogy az Egyesült Királyság megdöntött egy újabb rekordot, mikor a teljes elektromosságot kitermelte szélenergiából – 14 gigawattot.

Portugália többlettermelése megújuló energiákból

Nemrégiben Portugáliában címlapokra került az a hír, hogy az ország több megújuló energiát termelt, mint amennyit fel tudott volna használni. Az ország havi termelése  4.812 gigawattóra volt, ami 4.3 %-kal több, mint amit az ország felhasznált kapacitás, ami 4.647 gigawattóra. Portugália továbbra is használ fosszilis energiát elektromosság előállítására, de a háztartásokban visszaszorították a gáz- és szénfűtést. Ismeretes, hogy az ország területén ősztől tavaszig igen magas a páratartalom, a lakások könnyen elpenészesednek. Ennek megakadályozására az infravörös sugárzású fűtőtestek a legalkalmasabb, ugyanis nemcsak melegítésre, hanem penészmentesítésre is jó az infrafűtés

Rekorddöntések a világ körül

Nemcsak az USA tett nagy és történelmi előrelépéseket a megújuló energiák terén, hanem az egész világ területén rekordmennyiségű napelemes rendszert telepítettek az utóbbi években. Ezek aránya magasabb, mint az összes telepített szén-, nukleáris és gázkapacitás együttesen véve.

Magyarországon a közhivatalokban és állami intézményekben az infrapaneles fűtés energiarészesedése ért el rekordot 2021-ben, de ugrásszerűen megnőtt a háztartásokban is a környezetbarát infrasugárzók és energiatakarékos sötétsugárzók száma. 

2 hozzászólás a(z) “Szél- és napenergia, infrafűtés” bejegyzéshez

Hozzászólás